IMG_0797

In filmul Matrix partea intâi, Neo (personajul principal) este decuplat de la Matriță, începând să trăiscă în realitate, nu în interiorul Matriței. În aceasta lume reală el descoperă o mancare fără gust, un război împotriva unui inamic fară inimă, literar, descoperind in același timp motivul pentru care s-a născut: să își urmeze chemarea, găsind că el nu mai este supus unor reguli și norme ce-l manipulează și ca rezultat controlează, invațând să umble în această noua identitate, mintea i se elibereaza de orice limită.

În același mod, cel ce -L descoperă pe Cristos iși incepe viața în noua sa identitate.

Una din legea și norma Vechiului Legământ era obligația de a mărturisi păcatele pentru a obține iertarea (Psalmul 32:5) însă, Dumnezeu face de pe atunci promisiunea că nu iși va mai amintii de ele ( Isaia 43:25) .Prin extensie această promisiune revine și asupra noastra fiind in Cristos. (Evrei 8:12 si Evrei 10:17; Romani8:1)

Mărturisirea nu-L afecteaza pe Dumnezeu !

Dar de ce mai trebuiesc mărturisite păcatele?

Intrebarea este legitimă fiind susținutaă de mulți creștini citând 1a Ioan 1:9.

Pentru a se înțelege acest verset, trebuie luat, daca nu în contextul Bibliei, cel puțin în contextul capitolului, inainte de a ajunge la acest verset Ioan spune “…deci ce am văzut şi am auzit, aceea vă vestim şi vouă, ca şi voi să aveţi părtăşie cu noi. Şi părtăşia noastră este cu Tatăl şi cu Fiul Său, Isus Hristos.” ‭1 Ioan 1:3 ‬

Acest verset este cheia pentru a ințelege cui se adresează Ioan în primul capitol din epístola sa in versetele ce urmeaza.

Ioan scrie unor persoane ce se adunau în biserica (nu tuturor) ce este destinatara scrisorii sale, ce trăiau în dezordine, și probabil credeau că nu au nevoie de iertarea păcatelor (pre agnosticism). Aceste persoane se ințelege din context că nu-L cunoșteau pe Domnul și că nu-L recunoșteau pe Cristos ca și Salvator.

Ioan vorbeste la plural, înca de la început spunând că „ce au vazut si ce au auzit aceea vestesc”… (unii dintre apostolii ce auzisera si văzuseră fuseseră martirizați, scrisoarea fiind scrisa pe la 85 AD) doar pentru ca mai tarziu sa facă invitația de a calătorii cu el aceasta frumoasa si aventuroasă viață în Cristos. El nu se identifică cu cei cărora le scrie, însă se adaugă doar pentru a le da identitatea in Cristos citirorilor in urmatoarele capitole, astfel incurajand aceste persoane de a triumfa in adevarata lor natură in Domnul: de infiați.
“Copiii mei, vă scriu acestea ca să nu păcătuiţi. Dar dacă cineva ar păcătui, avem un apărător la Tatăl, pe Iisus Hristos cel drept.”

‭‭1 Ioan‬ ‭2:1‬ ‭

Ioan sfatuiește, încurajeaza și totodată explică motivul scrisorii sale!

Condiția care se cere ca să fim iertați de păcate avându-L pe Domnul este împlinită de Cristos.

Este nevoie de mărturisirea pacatelor, sau nu?

Dumnezeu nu are nevoie de ele!

Șocat/ă ?

Este in regulă !

Așa este dragostea Tatălui: ȘOCANTĂ!

“Cât de departe este răsăritul de apus, atât de departe a mutat el fărădelegile noastre de la noi.”

‭‭Psalmii‬ ‭103:12‬ ‭-traducerea Fidela-

El a decis să nu își mai aminteasca păcatele tale, dar nu ca si cum i s-a sters memoria, sau pentru ca are amnezie, ci pentru ca atunci cand se uita la tine, il vede pe Fiul Său.

Atunci cand ne marturisim pacatele Domnului, suntem vindecati noi!

Daca eu ți-aș greși, tu pentru ca ai inima bună (admite pentru puțin timp că o ai bună, dacă tot ai stat cu mine citindu-mi articolul) m-ai ierta, eu de frica, de teama de a nu fi refuzat, sau orice alt motiv, necomunicând cu tine nu aș fi conștient de iertarea ta.

In momentul in care îi vorbim Tatalui despre cat de bun este El, ne ajută sa intelegem in „omul launtric” ca suntem neprihaniti, drepti  si intr-o pozitie favorabila in fata Lui prin Cristos datorita lucrarii Duhului Sfânt ce locuieste in noi afirmând acest lucru. Vorbind viata Lui, lucrarea Lui in viata noastra ,eliberam puterea Lui de iertare peste inima noastra.

Proverbe 18:20,21.

Marturisirea nu intristeaza pe Domnul la fel cum nici nu-L bucura, El a „decis” sa uite, El nu mai vede erorile tale, atunci cand esti in Cristos, insa tu si cu mine, da!

Tocmai de aceea cuvantul homologeo in greceste inseamna in acord, similar noi punandu-ne in acord cu lucrarea terminata la Cruce, cum ca Domnul deja ne-a iertat.

(DEX-ul descriind cuvântul mărturisire în felul următor:a recunoaște (ca adevărat); a admite, a accepta, a dovedi, a adeveri,)

Mărtusinidu-L pe Domnul renuntam la o constiinta setata pe cât de pacatosi suntem, ci ne uităm la cât de drept este Domnul, permițându-i vieții Lui în noi sa ne incurajeze a trai o viata in conformitate cu dorinta Tatălui.